ankieta

Wiedza żywieniowa na temat żywności funkcjonalnej

Witam. Jestem studentką IV roku Dietetyki w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Nysie. Uprzejmie proszę, o udzielenie odpowiedzi, w niniejszej ankiecie. W każdym z pytań należy zaznaczyć jedną odpowiedź (chyba że, w pytaniu zaznaczone jest inaczej). Ankieta ma na celu zbadać wiedzę żywieniową dotyczącą, żywności funkcjonalnej. Ankieta jest anonimowa i ma służyć wyłącznie jako pomoc w napisaniu pracy licencjackiej. Bardzo proszę o wyrozumiałość.
  • Wiek
    *
  • Płeć
    • Kobieta
    • Mężczyzna
  • Czy spotkała się Pan/i z pojęciem „żywność funkcjonalna” ?
    • Tak
    • Nie
    • Nie wiem
  • Jeśli tak, to gdzie się pani spotkała z tym pojęciem?
    • w internecie
    • w prasie
    • w telewizji
    • w sklepie
    • od znajomych
  • Z którym pojęciem kojarzy się Pan/i żywność funkcjonalna?
    • żywność dietetyczna
    • żywność typu "Fast food"
    • żywność wzbogacona w prozdrowotne składniki
    • żywność wygodna
    • nie wiem
  • . Która z wymienionych żywności według Pan/i najtrafniej precyzuje żywność funkcjonalną?
    • żywność sztuczna
    • żywność ekologiczna
    • żywność prozdrowotna
    • żywność naturalna
    • nie wiem trudno powiedzieć
  • Które, według Pan/i z pośród niżej wymienionych produktów zbożowych zaliczamy do żywności funkcjonalnej? (można zaznaczyć kilka odpowiedzi)
    • Kasza jęczmienna
    • Kasza gryczana
    • Makarony
    • Płatki owsiane
    • Pieczywo
  • Które z produktów mlecznych, według Pan/i posiadają największy udział w żywności funkcjonalnej:
    • Mleko
    • Maślanka
    • Jogurt i inne produkty probiotyczne
    • Serwatka
    • Wszystkie z wyżej wymienionych
  • Które z wymienionych marek produktów mlecznych kojarzy się Panu/i z żywnością funkcjonalną:
    • Activia
    • Flora pro - activ
    • Benecol
    • Jogobella
    • Lubella
    • Sokołów
  • Które z niżej wymienionych produktów według Pan/i należy do żywności funkcjonalnej:
    • pomidor genetycznie zmodyfikowany
    • sok owocowy z dodatkiem witamin
    • mrożonki warzywne
    • owoce morza
    • wszystkie wyżej wymienione
  • .Czy możemy zaliczyć do produktów żywności funkcjonalnej mięso, drób, wędliny i ryby?
    • Tak
    • Nie
    • Nie wiem
  • Które z napojów wliczamy do produktów żywności funkcjonalnej (można zaznaczyć kilka odpowiedzi):
    • soki owocowe z dodatkiem witamin
    • napoje typu coca - cola, fanta itp.
    • napoje energetyzujące oraz izotoniczne
    • kawa i herbata
    • woda mineralna
  • Czy uważa Pan/i że nadmierne spożywanie żywności funkcjonalnej może spowodować zagrożenie dla organizmu?
    • Tak
    • Nie
    • Nie wiem
  • Które składniki odżywcze można zaliczyć do składników występujących w żywności funkcjonalnych:
    • witaminy A, D, E, K
    • witaminy z grupy B, oraz witaminę C
    • wapń i żelazo
    • magnez, sód, fosfor
  • Według Pana/i najważniejsze korzyści wynikające ze stosowania żywności funkcjonalnej to: (można zaznaczyć kilka odpowiedzi)
    • zwiększenie odporności organizmu
    • przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym (miażdżyca, cukrzyca itp.)
    • zwolnienie procesu starzenia
    • sprzyjanie dobremu stanowi fizycznemu i psychicznemu
  • Czy spożywa bądź spożywała Pan/i żywność funkcjonalną?
    • Tak
    • Nie
    • Nie wiem, ponieważ nigdy nie zwracałem na to uwagi
  • Gdzie według Pana/i można kupić produkty żywności funkcjonalnej:
    • W supermarkecie
    • Na bazarze
    • W aptece
    • W sklepach z żywnością ekologiczną
Powrót do serwisu www.ankietydlaciebie.pl