ankieta
Wiedza żywieniowa na temat żywności funkcjonalnej
Witam. Jestem studentką IV roku Dietetyki w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Nysie. Uprzejmie proszę, o udzielenie odpowiedzi, w niniejszej ankiecie. W każdym z pytań należy zaznaczyć jedną odpowiedź (chyba że, w pytaniu zaznaczone jest inaczej). Ankieta ma na celu zbadać wiedzę żywieniową dotyczącą, żywności funkcjonalnej. Ankieta jest anonimowa i ma służyć wyłącznie jako pomoc w napisaniu pracy licencjackiej. Bardzo proszę o wyrozumiałość.
Wiek
*
Zaznacz który z elementów!
Płeć
Kobieta
Mężczyzna
Czy spotkała się Pan/i z pojęciem „żywność funkcjonalna” ?
Tak
Nie
Nie wiem
Jeśli tak, to gdzie się pani spotkała z tym pojęciem?
w internecie
w prasie
w telewizji
w sklepie
od znajomych
Z którym pojęciem kojarzy się Pan/i żywność funkcjonalna?
żywność dietetyczna
żywność typu "Fast food"
żywność wzbogacona w prozdrowotne składniki
żywność wygodna
nie wiem
. Która z wymienionych żywności według Pan/i najtrafniej precyzuje żywność funkcjonalną?
żywność sztuczna
żywność ekologiczna
żywność prozdrowotna
żywność naturalna
nie wiem trudno powiedzieć
Które, według Pan/i z pośród niżej wymienionych produktów zbożowych zaliczamy do żywności funkcjonalnej? (można zaznaczyć kilka odpowiedzi)
Kasza jęczmienna
Kasza gryczana
Makarony
Płatki owsiane
Pieczywo
Które z produktów mlecznych, według Pan/i posiadają największy udział w żywności funkcjonalnej:
Mleko
Maślanka
Jogurt i inne produkty probiotyczne
Serwatka
Wszystkie z wyżej wymienionych
Które z wymienionych marek produktów mlecznych kojarzy się Panu/i z żywnością funkcjonalną:
Activia
Flora pro - activ
Benecol
Jogobella
Lubella
Sokołów
Które z niżej wymienionych produktów według Pan/i należy do żywności funkcjonalnej:
pomidor genetycznie zmodyfikowany
sok owocowy z dodatkiem witamin
mrożonki warzywne
owoce morza
wszystkie wyżej wymienione
.Czy możemy zaliczyć do produktów żywności funkcjonalnej mięso, drób, wędliny i ryby?
Tak
Nie
Nie wiem
Które z napojów wliczamy do produktów żywności funkcjonalnej (można zaznaczyć kilka odpowiedzi):
soki owocowe z dodatkiem witamin
napoje typu coca - cola, fanta itp.
napoje energetyzujące oraz izotoniczne
kawa i herbata
woda mineralna
Czy uważa Pan/i że nadmierne spożywanie żywności funkcjonalnej może spowodować zagrożenie dla organizmu?
Tak
Nie
Nie wiem
Które składniki odżywcze można zaliczyć do składników występujących w żywności funkcjonalnych:
witaminy A, D, E, K
witaminy z grupy B, oraz witaminę C
wapń i żelazo
magnez, sód, fosfor
Według Pana/i najważniejsze korzyści wynikające ze stosowania żywności funkcjonalnej to: (można zaznaczyć kilka odpowiedzi)
zwiększenie odporności organizmu
przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym (miażdżyca, cukrzyca itp.)
zwolnienie procesu starzenia
sprzyjanie dobremu stanowi fizycznemu i psychicznemu
Czy spożywa bądź spożywała Pan/i żywność funkcjonalną?
Tak
Nie
Nie wiem, ponieważ nigdy nie zwracałem na to uwagi
Gdzie według Pana/i można kupić produkty żywności funkcjonalnej:
W supermarkecie
Na bazarze
W aptece
W sklepach z żywnością ekologiczną
Powrót do serwisu
www.ankietydlaciebie.pl